Respiració o Pranayama

Quan parlem de Respiració en el ioga fem referència a exercicis de respiració o de pranayama, i per tant hem tenir clar aquests dos conceptes:

Un és la respiració de manera Conscient i natural, tots aquells exercicis per tal de que ens familiarizarem amb la pròpia respiració; i l’altre és el concepte de Pranayama, és la metodologia que fa referència a diferents pràctiques de respiració i control de la inspiració i l’expulsió, així com de la retenció interna i de l’externa de l’alè.

Si quant respirem de manera conscient percebem que succeeixen molts canvis fisiològics i psicològics en el cos, també podrem mirar més prim per percebre com “s’alteren” en el bon sentit de la paraula, les funcions del nostre sistema nerviós i cardiovascular i del cervell, bé induint-nos a un estat de relaxació o a un estat d’activació en el cos i/o en la ment.

El procés de la respiració genera a vegades alguna resistència, i aquesta resistència o tensió no es limita només en el cos sinó que afecta també a la ment. Si quan expirem eliminem la tensió, que tenim dins i podem aconseguir de veritat “un estat de deixar anar” quan l’hem expulsat, estarem utilizant l’acte fisiològic de la respiració justament per “eliminar”el CO2 i de forma natural sentirem que el nivell d’oxígen incrementa. 

Si observant el Moviment de la respiració, s’està utilitzant la consciència de l’acte de respirar per un bé intern, per cuidar-nos, estarem experimentant la complitut de la naturalesa : el sentiment d’Unió.

Ara bé, si quan estem forçant la respiració, tant en la inspiració com en l’exhalació, perquè la ment vol fer-ho “bé” no estarem aconseguint un canvi d’estat positiu en el cos ni a la ment.

Així doncs, si aconseguim fer-ho de manera fluida, experimentarem com per mitjà de la respiració podem controlar el nivell de tensió sigui muscular, nerviosa o emocional. I amb aquesta primera fase podrem endinsar-nos a la pràctica de pranayama.